1909 Building Tranformed into State-of-the-Art World HQ for GE Division


Courtesy: worldarchitecturenews.com

General Electric Company’s desire to consolidate and expand divisions of its renewable energy business was realised through a master planning study and sustainable building selection process. The project ultimately preserved a portion of the client’s existing plant infrastructure, transforming it into the Renewable Energy Division Headquarters. Completed in April 2010 and located in Schenectady, NY, the adaptive reuse converted an original, 100-year-old production facility into a 202,000-sq-ft office, marketing, and research & development environment that houses divisions associated with Wind Turbines, Solar Power and ‘Smart Grid’ technology.

The client’s expressed intent was to transform the existing facility aesthetically, functionally and mechanically. To this end, a new building envelope redefines the architectural character of the existing building, setting an energy-efficient and sustainably inspired technical aesthetic against the background of neighbouring utilitarian facilities. The creation of a new, four-storey atrium and executive conference centre provides functional spaces unique to the plant’s current infrastructure. These spaces are articulated through the use of sustainable wood and natural finishes, contributing to a warm atmosphere.

Continue reading: State of the Art HQ

http://www.treehugger.com/green-architecture/ges-renewable-energy-division-wow-reno-100-year-old-factory.html

1 Comment to “1909 Building Tranformed into State-of-the-Art World HQ for GE Division”

  1. By Sacramento Solar Companies, November 12, 2011 @ 7:52 PM

    I can’t believe they transformed a building that is that old! That just goes to show that you can transform anything into a modern, energy saving building.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a Reply